niedziela, 27 grudnia 2015

Pechowa 13




Tytuł: Trzynaście powodów
Autor: Jay Asher
Wydawnictwo: Rebis
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 272
Gatunek: literatura współczesna





Hannah odebrała sobie życie. Wydaje się, że podjęła tę decyzję z dnia na dzień. Jej rodzice i rówieśnicy nie zauważyli żadnych sygnałów, a tym samym nie pomogli i nie przyczynili się do tego, by jej życie potrwało trochę dłużej. Dziewczyna postanowiła jednak się pożegnać, w zupełnie zaskakujący i nieoczekiwany sposób- zostawiła kasety, które zgodnie z jej wolą mają poznawać kolejne osoby, ludzie zamieszani w jej tragedię i po części za nią odpowiedzialni. Czy to może coś zmienić? Czy da im do myślenia? Czy sprawi, że śmierć Hannah nie pójdzie na marne?

wtorek, 22 grudnia 2015

Wszystkiego książkowego :)

Uwielbiam okres świąt. Tego klimatu nie można z niczym porównać. W tym roku pierwszy raz spędzę święta poza krajem. Na szczęście z rodziną (i ze świeżą dostawą książek :). W najbliższych dniach będzie mniej czasu na lektury, ale więcej na delektowanie się bliskością, której na co dzień czasami mi brakuje. Kochani, bawcie się dobrze, wypoczywajcie i zbierajcie siły na nowy rok. A tak wygląda moja choineczka :) 



niedziela, 20 grudnia 2015

O wzruszeniach i troskach dnia codziennego




Tytuł: Dobry ojciec
Autor: Diane Chamberlain
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 392
Gatunek: literatura współczesna 





Travis, Robin i Erin. Troje ludzi w podobnym wieku, jednak pochodzących z zupełnie różnych światów. Właściwie łączy ich tylko jedno- istotna rola macierzyństwa w ich życiu. Każde z nich jest na zupełnie innym etapie tej podróży- jedni już wiedzą, że dzieci to największy dar, inni dopiero muszą się o tym przekonać. Czy znajdą w sobie odwagę i siłę by zmierzyć się z trudami teraźniejszości i koszmarami przeszłości?

czwartek, 17 grudnia 2015

Ulubiony wyciskacz łez




Tytuł: Zanim się pojawiłeś
Autor: Jojo Moyes
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 384
Gatunek: literatura współczesna






Lou to pogodna 26- latka. Uwielbia swoją pracę w kawiarni, a kontakt z klientami sprawia jej wiele przyjemności. Od kilku lat spotyka się z Patrickiem, z którym tworzy zgodną i szczęśliwą parę. Jedynym słabym punktem w jej życiu, prywatnym i zawodowym, są pieniądze. Lou i jej rodzina wiecznie boryka się z problemami finansowymi. Kiedy kobieta dostaje propozycje dobrze płatnej, ale niełatwej pracy, postanawia ją przyjąć, w końcu nigdy nie wiadomo kiedy los znowu się do Ciebie uśmiechnie.

niedziela, 13 grudnia 2015

Krótki przegląd książek chorobowych

Witajcie,

postanowiłam zamiast recenzji zamieścić dzisiaj post specjalny. Ci, którzy odwiedzają mojego bloga trochę dłużej, wiedzą, że fascynują mnie książki o chorobach. Doszukuję się w nich prawdy o człowieku i wierzę, że choroba odsłania nasze prawdziwe ja oraz obnaża słabe strony ludzkiej natury. Ostatnimi czasy na punkcie tych książek dostałam lekkiej obsesji. Przeczytałam ich dosyć dużo, ale wiele jeszcze przede mną. Zachęcam Was do przejrzenia mojego rankingu. Może akurat w tym klimacie znajdziecie coś dla siebie.

czwartek, 10 grudnia 2015

Wybaczysz mi?




Tytuł: To, co zostało
Autor: Jodi Picoult
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka 
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 560
Gatunek: literatura piękna 





Sage to kobieta, która nie lubi się wyróżniać. Życie kilka razy dało jej w kość, dlatego nie liczy już na wiele. Straconego oddechu poszukuje na spotkaniach grupy wsparcia. Nie spodziewa się jednak, że ludzie, którzy mają jej pomóc w znalezieniu ukojenia, staną się kluczem zarówno do poznania przeszłości własnej rodziny, jak i własnych ułomności.

niedziela, 6 grudnia 2015

.




Tytuł: Chłopiec w pasiastej piżamie
Autor: John Boyne
Wydawnictwo: Replika
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 200
Gatunek: literatura współczesna 





Bruno to beztroski dziewięciolatek. Na co dzień mieszka z rodziną w Berlinie, w dużym, trzypiętrowym domu, gdzie może do woli zjeżdżać po poręczach schodów. Chłopiec uwielbia spędzać czas z trojgiem swoich przyjaciół i wcielać się w rolę odkrywcy. Jego ojciec to szanowany niemiecki oficer, a wykonywana przez niego praca zapewnia rodzinie szacunek i dostatek. Kiedy pewnego poranka Bruno zastaje pokojówkę, pakującą jego rzeczy, wpada w panikę. Ale jak to, dokąd się wybierają? Chłopiec, który zawsze dostawał to, czego pragnął, nie może zrozumieć, że od tej pory będzie musiał żyć w tajemniczym Po-świeciu, gdzie nie mieszkają żadne sympatyczne dzieci, na ulicy brakuje wesołego zgiełku i nie widać pięknych, niemieckich, kawiarni. Każdego dnia natomiast jego rzeczywistość będzie przepełniona ciszą, obecnością żołnierzy i tym smutnym widokiem z okna.

czwartek, 3 grudnia 2015

Uciekając




Tytuł: Najgorszy człowiek na świecie
Autor: Małgorzata Halber
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 352
Gatunek: literatura współczesna






Krystyna to zwyczajna trzydziestolatka. Pracuje, udziela się towarzysko, spędza wieczory z ukochanym mężczyzną. To jedna z tych osób, o których mówi się „dusza towarzystwa”. Pewnego dnia, zupełnie nieoczekiwanie, do kobiety dociera, że dobry humor, luz i pewność siebie zawdzięcza używkom. Czy bez alkoholu i narkotyków życie również może mieć tyle pięknych barw? Czy człowiek potrafi być bez nich być szczęśliwy? A może tylko dzięki nim potrafimy naprawdę być sobą?

niedziela, 29 listopada 2015

Czas zemsty




Tytuł: Płatki na wietrze
Autor: Virginia C. Andrews
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2012
Liczba stron: 446
Gatunek: literatura piękna  






Cathy, Christopher i Carrie. Urocza trójka rodzeństwa, którego życie potoczyło się w najmniej przewidywalny i najgorszy możliwy sposób. Wydawać by się mogło, że ucieczka z poddasza pozwoli im raz na zawsze zamknąć ten rozdział i przestać wciąż oglądać się za siebie, w oczekiwaniu na matczyną miłość. W rzeczywistości jednak nie ta łatwo wymazać przeszłość i oddzielić ją grubą kreską. Nie można tak po prostu porzucić wspomnień i zacząć żyć, jakby nic się nie stało.

wtorek, 24 listopada 2015

A gdyby tak cofnąć czas ?




Tytuł: Wrócę po Ciebie
Autor: Guillaume Musso
Wydawnictwo: Albatros
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 400
Gatunek: literatura piękna 






Ethan to znany w Nowym Jorku terapeuta. Kolejki oczekujących pacjentów ciągną się w nieskończoność, weekendy upływają mu na występach w programach śniadaniowych. Wydaje się, że mężczyzna ma wszystko- odpowiedni wygląd, wiele zer na koncie, powodzenie u kobiet. Wiedzie życie, które wybrał i odniósł wielki sukces. Dlaczego w takim razie nie jest szczęśliwy? Dlaczego sam siebie skazał na los samotnika? Co mu z tego przyjdzie?

czwartek, 19 listopada 2015

Jak żyć ?




Tytuł: Sekret O'Brienów
Autor: Lisa Genova
Wydawnictwo: Filia
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 448
Gatunek: literatura współczesna






Joe O’Brien to wspaniały mąż, kochający ojciec i wzorowy policjant. Mężczyzna wierzy w swoje poukładane życie i lubi sprawować nad wszystkim kontrolę. Tyle że pewnego dnia w jego rzeczywistość wdziera się paskudna choroba, która przewraca wszystko do góry nogami. Nie ma szans ani na kontrolę ani na porządek. Joe musi zacząć liczyć się z kolejnymi porażkami, z całych sił wierząc, że nie wszystko stracone- czy choroba ominie jego dzieci? Czy daruje im życie?

niedziela, 15 listopada 2015

Pomiędzy rozsądkiem a dobrym sercem




Tytuł: W słusznej sprawie
Autor: Diane Chamberlain
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 456
Gatunek: literatura współczesna 





Ivy i jej starsza siostra, Mary Ella wiodą życie, którego nikt nie mógłby im zazdrościć. Wychowują się w skrajnej biedzie, bez rodziców, po szkole muszą pracować na plantacji tytoniu. Przez cały czas polegają na pomocy innych, wciąż liczą na miejscowego bogacza albo przychylne oko opieki społecznej. Wydaje się, że dziewczynki nie oczekują jednak wiele- pragną po prostu trochę ciepła, miłości, różnie pojętej bliskości.

środa, 11 listopada 2015

Gdy tęsknota nie ma końca




Tytuł: Numer telefonu
Autor: Anna Kucharska
Wydawnictwo: Videograf
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 240
Gatunek: literatura piękna 






Moja mama jest dla mnie całym światem, nie wyobrażam sobie życia bez niej. Zuza żywiła do swojej rodzicielki podobne uczucia, jednak zbyt późno przekonała się o ich głębi i sile. Teraz, kiedy jej mama nie żyje, młoda kobieta nie umie pogodzić się z jej przedwczesnym odejściem. Zuza nie potrafi czerpać przyjemności z kolejnych dni, wciąż nużąc się w niewesołej przeszłości. Odrobinę ukojenia daje jej codzienny telefon do mamy, który pewnego dnia odbiera obca kobieta. Czy można to potraktować jako znak? Albo zaproszenie… do nowego życia?

niedziela, 8 listopada 2015

Projekt: matka





Tytuł: Wbrew sobie
Autor: Katarzyna Kołczewska
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 760
Gatunek: literatura współczesna 





Ewelina ma cudowne życie- wspaniałego mężczyznę, satysfakcjonującą pracę. Do pełni szczęścia brakuje jej tylko jednego, dziecka. Kiedy po wielu próbach wreszcie zachodzi w ciążę, nie bierze pod uwagę, że coś może pójść nie tak. Tymczasem okrutny los nie pozwala jej zbyt długo cieszyć się dobrą nowiną. Pewnego dnia kobietę elektryzuje wiadomość, że serduszko maleństwa nie bije.

czwartek, 5 listopada 2015

Nie tak łatwo być sobą




Tytuł: Łzy księżniczki
Autor: Jean Sasson
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 432
Gatunek: literatura współczesna 






Wydawać by się mogło, że los rozpieszcza Sułtanę- jest księżniczką, mieszka w cudnym pałacu, a na co dzień nie brakuje jej pieniędzy. W rzeczywistości jednak łatwo stwierdzić, że ten, kto tak pomyślał, nigdy nie miał bliższego kontaktu z Arabią Saudyjską i nigdy nie poznał tego dziwnego świata, w którym kobiety tak niewiele znaczą. Być może naszej bohaterce było trochę łatwiej ze względu na pochodzenie, ale czy na pewno?

sobota, 31 października 2015

Kłamstwo (nie)kontrolowane




Tytuł: Byliśmy łgarzami
Autor: E. Lockhart
Wydawnictwo: YA!
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 246
Gatunek: literatura młodzieżowa 






Cadence to dumna posiadaczka nazwiska Sinclair. Przynajmniej teoretycznie. Jej rodzina jest szanowana i bogata, a także posiada prywatną wyspę, na której dziewczynka wraz z przyjaciółmi i kuzynostwem spędza każde wakacje. Do tej pory był to dla niej szczególny czas, a cenne wspomnienia przechowywała szczelnie zamknięte w zakamarkach umysłu. Ale jedne z tych wakacji były inne, niestety w najgorszym znaczeniu tego słowa- tajemnicze, zagadkowe i smutne. Co się wtedy stało? Czy można to jeszcze naprawić?

wtorek, 27 października 2015

A gdyby tak uciec stąd?




Tytuł: Niebieskie sandały
Autor: Wanda Szymanowska
Wydawnictwo: Białe Pióro
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 129
Gatunek: literatura współczesna






Po małżeńsko- rozwodowych perypetiach przyszedł czas na odrobinę relaksu- Antonina wybiera się na wakacje do Egiptu. W końcu czy coś może podziałać lepiej na wyobraźnię i odzyskiwaną kobiecość niż egzotyczny wyjazd, lokalne atrakcje i przystojni towarzysze? Pomiędzy kolejnymi filiżankami pysznej herbaty i miejscowymi specjałami, kobieta próbuje odnaleźć siebie i swoje szczęście.

niedziela, 25 października 2015

Za jedno serce cały świat




Tytuł: Ostatnie dni królika
Autor: Anna McPartlin
Wydawnictwo: HarperCollins
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 400
Gatunek: literatura współczesna






Ostatnie dni swojego życia Mia spędza w hospicjum. Mimo że nikt nie chce w to uwierzyć, podświadomie bliscy kobiety wiedzą, że to już koniec. Patrzą na jej ból i nie mogą się z tym pogodzić. Bo i dlaczego by mieli? Mia ma dopiero 40 lat, ukochaną córeczkę, uporządkowane życie. Zdecydowanie to jeszcze nie czas na pożegnanie, zwłaszcza, że kiedy jej już nie będzie, krewni pozostaną- z żalem, uczuciem straty i miłością, której nie będzie już gdzie ulokować.

wtorek, 20 października 2015

Garść rozterek, szczypta dylematów




Tytuł: Oddam Ci słońce
Autor: Jandy Nelson
Wydawnictwo: Moondrive
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 374
Gatunek: literatura młodzieżowa






Jude i Noah to niezwykła para bliźniąt. Podobnie czują, patrzą na świat, marzą. Podobieństwami ciężko jednak zasłonić dzielące ich różnice charakteru. Jude jest odważna, przebojowa i energiczna. Zdecydowanie wyróżnia się na tle rówieśników. Noah z kolei to chłopiec spokojny, cichy i nieśmiały, przekładający swoją pasję nad inne walory życia. Tragedie, które ich spotkały i osobiste porażki poróżniły rodzeństwo. Choć w pamięci przechowują piękne wspomnienia, ciężko im sprawić, by cudownie spędzany wspólny czas znowu zagościł w ich codzienności. Czy rzeczywiście jest to niemożliwe?

sobota, 17 października 2015

Nie tak łatwo być sobą




Tytuł: Niemoralna gra
Autor: Jolanta Kosowska
Wydawnictwo: Novae Res
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 335







Choć Konrad na co dzień zajmuje się wykładaniem etyki na jednej z medycznych uczelni, w rzeczywistości niewiele ma wspólnego z etycznym postępowaniem. Nie dba o zdanie innych, ich dobro nie leży mu na sercu. Konrad żyje dniem dzisiejszym, skupiając się wyłącznie na sobie. Czy zastępstwo w studenckim telefonie zaufania może zmienić jego podejście do życia? Czy jeden telefon może zaważyć na jego przyszłości?

środa, 14 października 2015

Nieszczęścia chodzą parami




Tytuł: Chłopiec duch
Autor: Martin Pistorius
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 304
Gatunek: biografia 






Wyobraźcie sobie, że z dnia na dzień zapadacie na ciężką, niezdiagnozowaną chorobę. Zaczyna się od zwyczajnego, z pozoru niegroźnego, bólu gardła, a kończy na tym, że zostajecie przykuci do łóżka. Szybko i łapczywie choroba odbiera Wam normalne życie i uniemożliwia dalsze bycie sobą. Zupełnie nieoczekiwanie przestajecie być samodzielni i niezależni. Przegrywacie walkę, w której i tak z góry jesteście przegrani.

niedziela, 11 października 2015

W pajęczynie kłamstw




Tytuł: Wielkie kłamstewka
Autor: Liane Moriarty
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 496
Gatunek: literatura współczesna 






Madeline, Celeste i Jane to trzy niezwykłe kobiety. Każda z nich żyje w swoim własnym świecie, poświęcając wiele energii na zachowanie pozorów. Wydaje się, że jedynym kluczem mogącym otworzyć ich serca jest przyjaźń. W rzeczywistości przyjaciółki tracą czas, wciąż stojąc przed furtką. Za nią natomiast znajduje się wszystko, co kobiety mają do ukrycia- tajemnice, manipulacje, trudną przeszłość- niepokojący świat utkany z pajęczyny kłamstw.

czwartek, 8 października 2015

Co nas nie zabije, to nas wzmocni




Tytuł: Między światami. Moje życie i niewola w Iranie
Autor: Roxana Saberi
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 384
Gatunek: autobiografia 






Roxana Saberi to dziennikarka o irackich korzeniach. Kobieta marzyła o poznaniu kraju swoich przodków i napisaniu książki, dzięki której mogłaby podzielić się swoją wiedzą z czytelnikami. Nawet w największych koszmarach nie spodziewała się jednak, że jej plany zostaną odebrane zupełnie na opak, a praca łącząca pasję i miłość do tego kraju, stanie się przyczyną uwięzienia jej w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Zupełnie nieoczekiwanie Roxana Saberi została posądzona o szpiegostwo.

niedziela, 27 września 2015

Wrześniowe zdobycze i chwilowe pożegnanie

Witajcie kochani,

dzisiejszy post będzie ostatnim przed krótką przerwą. Jutro przeprowadzam się za granicę i potrzebuję trochę czasu dla siebie, dlatego będę musiała na chwilę Was opuścić. Mam nadzieję, że przez ten czas mi nie uciekniecie :) A teraz dosyć o mnie, zapraszam do obejrzenia nowych książek w mojej biblioteczce :)

czwartek, 24 września 2015

Polegając na łzach...





Tytuł: Ocaliła mnie łza
Autor: Angele Lieby
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 192
Gatunek: autobiografia








Angele Lieby to kobieta, która kocha życie i korzysta z każdej minuty. Chętnie przyjmuje drobne podarki od losu i nigdy nie narzeka. To wieczna optymistka, a uśmiech nie schodzi z jej twarzy. Niezwykle silny ból głowy odrywa ją pewnego dnia od codziennych czynności. Wizyta w szpitalu, śpiączka, paraliż to kolejne, mrożące krew w żyłach, elementy tej bolesnej podróży. Czy sobie z nimi poradzi? Jak wpłynie to na jej życie? Na kogo będzie mogła liczyć?

wtorek, 22 września 2015

Tyle prawdy jest w jej słowach





Tytuł: Dziennik Helgi
Autor: Helga Weissova
Wydawnictwo: Insignis
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 256
Gatunek: autobiografia








„Najgorzej jest nam, Żydom. Na nas wszystko można zwalić. To wszystko przez nas, wszystkiemu jesteśmy winni, chociaż nic złego nie zrobiliśmy. Nic nie możemy poradzić na to, że jesteśmy Żydami”.

sobota, 19 września 2015

Potok łez





Tytuł: Ostatnie pięć dni
Autor: Julie Lawson Timmer
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 432
Gatunek: literatura piękna







Mara to kobieta sukcesu, przed którą świat stoi otworem. Ma wspaniałego męża, uroczą córkę, świetną pracę. Z dnia na dzień, zupełnie nieoczekiwanie, dostaje przykry podarunek od losu - śmiertelną chorobę. Scott, podobnie jak Mara, wiedzie cudowne życie, spełniając się zawodowo i prywatnie. Dopełnienie tego pięknego obrazka stanowi dla niego funkcja opiekuna zastępczego, jednak już za parę dni przyjdzie mu pożegnać się z podopiecznym. Mara i Scott mają swoje światy, stopniowo ulegające zburzeniu na skutek wydarzeń, których nie mogą powstrzymać.

środa, 16 września 2015

Kto jeszcze musi umrzeć?





Tytuł: Śnieżka musi umrzeć
Autor: Nele Neuhaus
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 518
Gatunek: kryminał 








Wydaje się, że Altenhain nie wyróżnia się na tle innych wiosek. Mieszkańcy żyją tu spokojnie, każdy pochłonięty przez własne sprawy i problemy. W rzeczywistości jednak w każdej osobie i każdym szczególe kryje się obłuda, tajemnica i krzywda. Mieszkańcy potrafią z tym żyć, przynajmniej dopóki o błędach się nie wspomina. Co jednak zrobić wtedy, kiedy wspomnienia i dylematy wracają do wioski wraz z mordercą nastolatek? 

sobota, 12 września 2015

Być kobieta, być kobietą... (recenzja przedpremierowa)






Tytuł: Cappuccino z cynamonem
Autor: Edyta Świętek
Wydawnictwo: Replika
Rok wydania: 2015
Gatunek: literatura piękna 








Patrycja to wspaniała matka, kochająca żona i oddana pracownica. W każdą rolę wchodzi z pasją, wielokrotnie poświęcając dla sprawy całą siebie. Jej życie jest poukładane i ustabilizowane. Choć brakuje w nim fajerwerków, kobieta docenia poczucie bezpieczeństwa i to, co otrzymała od losu. Pewnego dnia Patrycja musi zmierzyć się z faktem, że nie na wszystko może mieć wpływ i nie wszystkie decyzje zależą wyłącznie od niej. Od tej pory sama musi zmierzyć się z wychowywaniem dziecka i prowadzeniem domu oraz nadmiarem miejsca w małżeńskim łóżku. Jak odnajdzie się w nowej sytuacji? Czy sobie poradzi?

czwartek, 10 września 2015

Podążając za miłością





Tytuł: Biała Masajka
Autor: Corrine Hofmann
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 303
Gatunek: literatura faktu  






Czy wierzycie w miłość od pierwszego wejrzenia? Czy przeżyliście ją na własnej skórze? Czy zdarzyło Wam się pokochać kogoś tak mocno, że bylibyście w stanie porzucić dla niego swój wygodny i poukładany świat? Taka sytuacja przydarzyła się Corinne Hoffman, która jest naszą tytułową Masajką. W imię miłości zrezygnowała z życia w ukochanej Europie na rzecz dzikiej i nieznanej jej Kenii.

poniedziałek, 7 września 2015

(Nie)obecność





Tytuł: Utrata
Autor: Rachel Van Dyken
Wydawnictwo: Feeria Young
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 300
Gatunek: literatura młodzieżowa 








„Jak wiele razy człowiek doświadcza straty, zanim sam umrze? Zanim strawi go smutek”?

sobota, 5 września 2015

Tani stosik

Witajcie :)

Dzisiaj chciałam Wam tylko pokazać, co (taniego) ostatnio kupiłam. 

Czy widzicie coś dla siebie?

Zostawiam Wam ze zdjęciami (są jakie są, ale staram się :)


Książki kupiłam na Allegro. Zapłaciłam 24 zł, łącznie z kosztami wysyłki.


Książki kupiłam  w Antykwariacie, za 15 zł i 9 zł.


 
Książki nabyłam wraz z "Panią domu". Każda z nich kosztowała 12.90 zł. 


 Na koniec niezawodna Biedronka- 9.90 zł.  

A czy Wy staracie się czytać tanio?