piątek, 23 grudnia 2016

Czar Audrey




Autor: Mitchell Kriegman
Tytuł: Być jak Audrey Hepburn
Wydawnictwo: Kobiece
Rok wydania: 2016
Gatunek: literatura współczesna
Liczba stron: 426






Jej życie jest zaskakująco banalne i niesatysfakcjonujące. Z przyjemnością wraca do filmów z Audrey Hepburn i przenosi się w fantazji, do czasów, w których żyła. Możliwość przymierzenia sukienki ze "Śniadania u Tiffany'ego" sprawia, że jej los ulega odmianie. 

piątek, 16 grudnia 2016

W szpilkach jej do twarzy




Autor: Wanda Szymanowska
Tytuł: Czerwone szpilki
Wydawnictwo: Białe pióro
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 139
Gatunek: literatura współczesna 







Antonina jest znowu ze szczęściem na bakier. Trochę czeka, nieco tęskni, czasami marudzi. Ostatecznie jednak nie waha się zawalczyć o siebie i słoneczne jutro. Co czeka ją tym razem? Który mężczyzna na stałe rozgości się w jej sercu?

środa, 14 grudnia 2016

Podążając mrocznym szlakiem




Autor: Katarzyna Puzyńska
Tytuł: Dom czwarty
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 576
Gatunek: kryminał 







Klementyna znika bez śladu, podczas podróży w rodzinne strony. Mieszkańcy Złocin niechętnie rozmawiają na jej temat, twierdząc, że nie widzieli jej od lat. Co przytrafiło się Klementynie? Czy wydarzenia sprzed lat mają coś wspólnego z jej zaginięciem?

niedziela, 11 grudnia 2016

Poczuj magię Bożego Narodzenia




Autor: Amanda Prowse
Tytuł: Świąteczna kafejka
Wydawnictwo: Kobiece
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 272
Gatunek: literatura współczesna






Bea to kobieta tuż po pięćdziesiątce. Zbyt wcześnie owdowiała i straciła swojego najlepszego przyjaciela. Marzy się jej więcej, choć nie do końca wierzy w to, że jej czas jeszcze nadejdzie. Wykorzystując nadarzającą się okazję wybiera się wraz z wnuczką do odległej Szkocji, by tam spędzić Boże Narodzenie. Czy czas świąt otworzy ich serca? Czy wspólna wyprawa pozwoli im spojrzeć inaczej na własne życie?  

wtorek, 6 grudnia 2016

Mniej niż nic




Autor: Affinity Konar
Tytuł: Mischling czyli kundel
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Gatunek: literatura współczesna
Liczba stron: 416






Perła i Stusia są nierozłączne. Od zawsze troszczyły się o siebie nawzajem. Łącząca je więź zostaje wystawiona na próbę, kiedy wraz z rodziną trafiają do Auschwitz. Ich życie już nigdy nie będzie takie samo. 

czwartek, 1 grudnia 2016

Dać z siebie więcej




Autor: Herman Koch
Tytuł: Dom letni z basenem
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 384
Gatunek: literatura współczesna 






Specyficzny, niebudzący sympatii, na swój sposób podejrzany. Wywołujący u czytelnika skrajne emocje. Rodzinny, choć w inny sposób, niż moglibyśmy to sobie wyobrażać. Niepokojący, popełniający błędy, stojący ponad innymi. Lekarz pierwszego kontaktu, który… kontaktu fizycznego z pacjentami unika jak ognia.

niedziela, 27 listopada 2016

Krwawa wycieczka po okolicach Lipowa




Autor: Katarzyna Puzyńska
Tytuł: Łaskun
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Gatunek: kryminał
Liczba stron: 832






Brutalne zbrodnie po raz kolejny wstrząsają mieszkańcami Lipowa i okolic. Tym razem morderca wykazał się wyjątkowym okrucieństwem i bezdusznością. Najgorsze jednak, że dowody wskazują na Daniela Podgórskiego. Jak aspirant zachowa się w wyniku tak niecodziennych okoliczności? Czy dowiedzie swojej niewinności?

niedziela, 20 listopada 2016

Mrocznie, tajemniczo, klimatycznie




Autor: Tana French
Tytuł: Zdążyć przed zmrokiem
Wydawnictwo: Albatros
Rok wydania: 2016
Gatunek: thriller psychologiczny/kryminał
Liczba stron: 496






Pierwszy rzut oka na okładkę. Para niepasujących do siebie dziecięcych bucików, zagubionych pośród leśnego mroku. Zakrwawionych, porzuconych, będących świadkami wydarzeń, których lepiej nie pamiętać. Smutne, intrygujące, ale również zapowiadające historię cenną dla każdego miłośnika thrillerów i kryminałów. Dokładnie na to liczyłam sięgając po tę powieść. Nie mogłam doczekać się intrygującej zagadki, tajemniczej zbrodni i pogoni za mordercą, którego twarz pozostawała na razie nieznana.

czwartek, 17 listopada 2016

Gayle Forman "Zostaw mnie" [recenzja przedpremierowa]



Autor: Gayle Forman
Tytuł: Zostaw mnie
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 432
Gatunek: literatura współczesna 







Maribeth jest zwyczajnie zmęczona. Na jej barkach spoczywa trud opieki nad dziećmi, konieczność podołania domowym obowiązkom, a także wymagająca wiele uwagi praca. Szalę przeważa choroba, która popycha kobietę do ucieczki z domu. Czy będzie żałowała swojej decyzji? Czy ten desperacki krok zmieni jej dotychczasowe życie na lepsze?

sobota, 12 listopada 2016

Lekko, tajemniczo i zabawnie



Autor: Eduardo Mendoza
Tytuł: Tajemnica zaginionej ślicznotki
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 304
Gatunek: komedia kryminalna 








Topmodelka Olga Baxter ginie w podejrzanych okolicznościach. Głównym podejrzanym zostaje się damski fryzjer, dla którego rozwiązania zagadki staje się kluczem do wolności. Co przytrafi mu się tym razem? I kogo spotka na swej drodze?

niedziela, 6 listopada 2016

Weź się w garść, kobieto!




Autor: Wanda Szymanowska
Tytuł: Zielone kalosze
Wydawnictwo: Novae Res
Rok wydania: 2014
Gatunek: literatura współczesna
Liczba stron: 192







Antonina to kobieta po przejściach. Po 30 latach postanowiła zakończyć nieudane małżeństwo i zacząć wszystko od nowa. Przeprowadziła się na wieś- na końcu świata, bez pomysłu i bez planu. Co z tego wyniknie? Czy odnajdzie tam swoje miejsce? Do czego jest zdolna nasza bohaterka?

czwartek, 3 listopada 2016

Nie tak łatwo spojrzeć w oczy




Autor: Sophie Kinsella 
Tytuł: Spójrz mi w oczy Audrey
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 320
Gatunek: literatura młodzieżowa 






Każdego dnia spoglądamy w setki par oczu. Nasze spojrzenia rozjaśniają się widząc kogoś znajomego, na widok bliskich w naszych oczach pojawiają się wesołe iskierki, prześlizgujemy się wzrokiem po obcych mijanych na ulicy. Patrzenie w oczy nie sprawia nam żadnego problemu. A gdyby jednak było inaczej? Gdybyśmy podobnie jak Audrey nie potrafili wytrzymać czyjegoś spojrzenia i kryli się za szkłami przeciwsłonecznych okularów?

niedziela, 30 października 2016

Sara Donati "Złota godzina" [recenzja przedpremierowa]




Autor: Sara Donati
Tytuł: Złota godzina
Wydawnictwo: Kobiece
Rok wydania: 2016
Gatunek: literatura współczesna 
Liczba stron: 866







Dwie niezwykłe kobiety, połączone wspólną historią i więzami krwi. Choć tak niewiele między nimi podobieństw, obydwie marzą o pracy lekarki, która w tych niełatwych dla kobiet czasach, stanowi wielkie wyzwanie. Jak sobie z nim poradzą? Czy będą w stanie pomóc innym?

czwartek, 27 października 2016

A w Lipowie bez zmian




Autor: Katarzyna Puzyńska
Tytuł: Utopce
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2015
Gatunek: kryminał
Liczba stron: 600






Katarzyna Puzyńska to jedna z tych autorek, po której książki sięgam w ciemno. Kilkakrotnie przekonałam się już bowiem, że kryminały wychodzące spod jej pióra idealnie trafiają w mój gust. To powieści niezwykle dopracowane i ukazujące bogatą wyobraźnię ich twórczyni, pozwalające czerpać czytelnikom prawdziwą przyjemność z czytania.

czwartek, 20 października 2016

Katie Marsh "Wszystko, co mam" [recenzja premierowa]




Autor: Katie Marsh
Tytuł: Wszystko, co mam
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 488
Gatunek: literatura współczesna






Od dawna nie była tak nieszczęśliwa. U jego boku. Patrząc mu w oczy i próbując znaleźć w nich cień dawnego uczucia. Próbowała, czekała, starała się być cierpliwa. Wszystko w imię wspaniałych momentów z przeszłości. Zrozumiała, że już nie wrócą. Postanowiła odejść. Tamten wieczór zmienił jednak wszystko. Musiała zostać.

wtorek, 18 października 2016

Book tour z książką "Liliowe dziewczyny"!



"Liliowe dziewczyny" to jedna z najlepszych książek, jakie miałam okazję przeczytać w tym roku. Mocna chwyciła mnie za serduszko i wywołała łezkę w oku. Chciałabym, żeby tę historię poznało więcej osób. Przyłączycie się do akcji?

Niepewnym przypominam moją recenzję:
http://rudarecenzuje.blogspot.co.uk/2016/09/martha-hall-kelly-liliowe-dziewczyny.html



ZASADY AKCJI:


1. Zapisy przyjmowane są pod tym wpisem, do odwołania, a książka ruszy w Polskę, kiedy zbierze się przynajmniej 5 chętnych osób.

2. Zainteresowanych proszę o podanie na maila rudarecenzuje@gmail.com adresu, na który wysłana zostanie książka.

3. Proszę o informację, kiedy:
- książka do Was dotrze,
- będzie gotowi przesłać ją do kolejnej osoby- wtedy podam jej adres.

4. Każdy z blogerów biorących udział w zabawie po przeczytaniu książki umieszcza  jej recenzje na swoim blogu.

5. Proszę o zaznaczenie w tekście lub w tytule Waszej recenzji frazy "Book Tour" i  o odnośnik do mojego bloga, jako strony organizatora, oraz zdjęcie pierwszej strony (z adresami blogów).

6. Na przeczytanie, zrecenzowanie i wysłanie książki do kolejnej osoby macie 2 tygodnie.

7. Książkę wysyłamy listem poleconym - szkoda by było, żeby zaginęła po drodze. 

8. W wyznaczonym miejscu wpisujecie imię / pseudonim + adres swojego bloga .

Zachęcam Was do zaznaczania ulubionych cytatów. Nie przeszkadzają mi także rysunki i różnego rodzaju twórczość własna :)

Zapraszam do zabawy!

niedziela, 16 października 2016

Piekło ISIS




Autor: Thierry Oberle
Tytuł: Niewolnica ISIS
Wydawnictwo: Editio
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 192
Gatunek: biografia 






Za sprawą ISIS Dżinan i jej rodzina przeżyli piekło. Młoda kobieta, porwana przez napastników, przez ponad 3 miesiące była poniżana i wykorzystywana. Patrzyła na cierpienie innych, wciąż zastanawiając się, co będzie z nią samą. Tęskniła za mężem i bliskimi, nie mając pewności czy wciąż żyje. Ciężko opisać słowami, co jej się przydarzyło, jednak wysiłku tego podjął się reporter Thierry Oberle.

wtorek, 11 października 2016

Olga Rudnicka "Granat poproszę" [recenzja premierowa]



Autor: Olga Rudnicka
Tytuł: Granat poproszę
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 336
Gatunek: komedia kryminalna








Jedna matka, dwoje dzieci i dwie babcie. A w gratisie niewierny mąż, kilka intryg, garść trupów. Mieszanka iście wybuchowa.

sobota, 8 października 2016

Co się czai w lesie?




Autor: Artur Urbanowicz
Tytuł: Gałęziste
Wydawnictwo: Novae Res
Rok wydania: 2015
Gatunek: powieść obyczajowa/horror
Liczba stron: 462





Tomek i Karolina postanowili spędzić Wielkanoc na Suwalszczyźnie. Kilkudniowy wyjazd miał ponownie zbliżyć ich do siebie i ożywić związek, w którym powiało chłodem. Od początku wyprawa daleka jest od ich wyobrażeń- skłania się raczej ku koszmarom kojarzonym z filmami grozy.

niedziela, 2 października 2016

Pułapki rodzicielstwa




Autor: Herman Koch
Tytuł: Kolacja
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 280
Gatunek: literatura współczesna 






Kolacja. Jedno słowo o tak banalnym wydźwięku. Zwyczajnie kojarzona z jedzeniem. Nie przywołująca na myśl interesujących tematów, życiowych zmian, wielkich czynów. Kolacja. I jedzenie. Tak po prostu. Tym bardziej ciężko uwierzyć, że Koch przemycił pod tym tytułem tak wiele- emocji, ważnych tematów, aktualnych problemów.

środa, 28 września 2016

W wyjątkowych okolicznościach




Autor: Katarzyna Puzyńska
Tytuł: Z jednym wyjątkiem
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 744
Gatunek: kryminał






Tajemnicza śmierć starszej kwiaciarki zwraca uwagę Daniela Podgórskiego i komisarz Klementyny Kopp. Śledczy próbują dowiedzieć się, co oznacza tajemniczy tatuaż na piersi kobiety. Kolejne tropy prowadzą do historii sprzed wielu lat. Co łączy teraźniejszość z przeszłością? I czym starsza pani zasłużyła na taką śmierć?

niedziela, 25 września 2016

Martha Hall Kelly "Liliowe dziewczyny" [recenzja przedpremierowa]




Autor: Martha Hall Kelly
Tytuł: Liliowe dziewczyny
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 664
Gatunek: literatura współczesna 






Caroline pracuje w konsulacie francuskim. Herta dopiero szuka swojego miejsca i z ciekawości odpowiada na ogłoszenie o poszukiwaniu lekarki. Kasia coraz mocniej angażuje się w działalność podziemia w okupowanej Polsce. Żadna z nich nigdy nie słyszała o Ravensbruck, ale właśnie to miejsce zmieni ich życie na zawsze.

środa, 21 września 2016

W ramionach śmierci




Autor: Joanna Bagrij
Tytuł: Oddech śmierci
Wydawnictwo: Czarna Kawa
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 457
Gatunek: kryminał






Wszystkie ofiary zamordowano z wyjątkową brutalnością. Ciężko uwierzyć by przypadkowy zabójca zdolny był do podjęcia takiego wysiłku. Drobiazgowe charakteryzacje, symbole czy tatuaże to jedynie niewielki fragment mrocznego planu, który zrodził się w jego chorej głowie. Co łączy ofiary? Dlaczego musiały zginąć? Jak długo morderca pozostanie o krok przed policją?

niedziela, 18 września 2016

We własnym niebie




Autor: Adriana Popescu
Tytuł: Ulubione momenty
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 352
Gatunek: literatura współczesna 







Czasami wystarczy jedno spojrzenie czy spotkanie, nierzadko będące dziełem przypadku. Subtelne muśnięcie dłoni, wesoły uśmiech czy odrobina serdeczności. Czasami po prostu czujemy, że ta osoba może zostać naszą bratnią duszą i że razem z nią będziemy mieli wiele okazji do kolekcjonowania ulubionych momentów.

środa, 14 września 2016

Przede wszystkim służba




Autor: Drauzio Varella
Tytuł: Klawisze
Wydawnictwo: Czarne
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 224
Gatunek: literatura faktu 





Jeśli komukolwiek wydaje się, że praca strażnika więziennego to lekkie zajęcie, powinien jak najszybciej sięgnąć po tę lekturę. Nieustanny stres, konieczność narażania życia, potrzeba odreagowania, niemożność zamknięcia oczu na ludzką krzywdę i zmiana podejścia do życia to tylko kilka elementów, pozwalających pokrótce opisać to zajęcie. A to dopiero początek koszmaru.

niedziela, 11 września 2016

Laline Paull "Rój" [recenzja przedpremierowa]




Autor: Laline Paull
Tytuł: Rój
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 384
Gatunek: literatura współczesna 







Podporządkowanie, posłuszeństwo i służba- te wartości determinują życie książkowych pszczół, zależnych od obowiązującej hierarchii. Najniżej znajduje się w niej ród sprzątaczek, z którego wywodzi się Flora 717. Jej decyzje, dylematy i błędy zmienią funkcjonowanie ula na zawsze. A co stanie się z nią samą?

czwartek, 8 września 2016

JESIENNE ROZDANIE

Witajcie Kochani,

dziś krótko i na temat. Ktoś chętny na nową książkę? 

Zapraszam do zapoznania się z regulaminem i do wzięcia udziału w zabawie.

wtorek, 6 września 2016

Elisabet Herrmann "Śnieżny wędrowiec" [recenzja premierowa]



Autor: Elisabeth Herrmann
Tytuł: Śnieżny wędrowiec
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 512
Gatunek: thriller







Młodziutki Darijo zaginął pewnej mroźnej nocy. Policji nie udało się rozwiązać sprawy jego zniknięcia. 4 lata później pies trafia w lesie na dziecięce kości. Czy to szczątki Darija? Czy tym razem funkcjonariusze rozwiążą tą mroczną zagadkę? I jaki udział w tej sprawie będzie miała Sanela Beara?

niedziela, 4 września 2016

Drogą do "Autodestrukcji"- recenzja + krótki wywiad z Moniką Zajas




Autor: Monika Zajas
Tytuł: Autodestrukcja
Wydawnictwo: Czarna Kawa
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 256
Gatunek: literatura współczesna 






Niedoszły reżyser, artystka i informatyk. Spragnieni spełnienia marzeń, łaknący lepszej przyszłości. Dążący do celu i gubiący się gdzieś po drodze. Polujący na uznanie, szacunek, pieniądze. Zatracający się w planach, szalejący z ich realizacją. Zmierzający prostą drogą do autodestrukcji.

czwartek, 1 września 2016

Kilka wspomnień z Wietnamu




Autor: Andrzej Meller
Tytuł: Czołem, nie ma hien
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 384
Gatunek: literatura podróżnicza 






Wietnam to jeden z tych krajów, o których można mówić bardzo dużo i barwnie. Najnowsza książka Andrzeja Mellera jest tego najlepszym przykładem. Autor przybliża nam tamtejszą kulturę i obyczaje, opowiada jak Wietnamczykom upływają dni, przypomina ludzi poznanych na miejscu.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Zbudujemy w sercu nowy świat




Autor: Sissel Veroyvik
Tytuł: Książka Racheli
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 440
Gatunek: literatura współczesna 






Dwie kobiety i dwa zupełnie różne życia, które niespodziewanie zaczynają się przeplatać. Dla jednej z nich przyszłość dopiero się zaczyna, dla drugiej jutro może niedługo już nie nadejść. Obydwie z wielkim bagażem doświadczeń, zagubione w swych uczuciach i mierzące się z dojmującą samotnością. Czy pomogą sobie nawzajem?

sobota, 27 sierpnia 2016

Dobre bo polskie?

W ostatnim czasie zrobiło się bardzo głośno o polskich książkach. Blogerzy zachęcają do ich czytania, próbują zrozumieć, dlaczego czytelnicy tego nie robią, przywołują tytuły, na które sami mają ochotę.

Szczerze przyznam, że sama przez dość długi czas unikałam polskich autorów, strzegąc się przede wszystkim świeżo wydanych książek. Trzymałam dystans i przekonywałam samą siebie, że daleko im do zagranicznych arcydzieł. Tylko czy na pewno? W końcu dałam im szansę. Raz. Drugi. Trzeci. I przekonałam się, że coś mi umknęło, bo wcale nie jest źle.

Podążając za tym tematem, dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam kilka polskich tytułów (niekoniecznie nowych), na które mam wielką chęć.

środa, 24 sierpnia 2016

Robin Wasserman "Dziewczyny w ogniu" [recenzja przedpremierowa]




Autor: Robin Wasserman
Tytuł: Dziewczyny w ogniu
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 480
Gatunek: thriller






Młode. Odważne. Pewne swego. Złaknione przygód. Szukające siebie. Próbujące odnaleźć ład w chaosie. Podążające za tajemnicami. Walczące z rówieśnikami. Buntowniczki i uwodzicielki. Młode kobiety próbujące wzniecić iskrę. Lubujące się w mocnych wrażeniach. Dziewczyny w ogniu.

niedziela, 21 sierpnia 2016

Okruchy normalności




Autor: Nadia Hashimi
Tytuł: Kiedy księżyc jest nisko
Wydawnictwo: Kobiece
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 392
Gatunek: literatura współczesna 






Feriba i Mahmud byli wspaniałym małżeństwem, które Bóg obdarzył ukochanym potomstwem. Wojna w Afganistanie powoli odbierała im nadzieje na kolejne szczęśliwe dni, doprowadzając do momentu, kiedy nic nie było już takie samo, a szczęście, nadzieja i poczucie bezpieczeństwa przestały istnieć. Jedynym rozsądnym pomysłem stała się ucieczka do lepszego świata, mimo niebezpieczeństw czyhających po drodze i tak o niebo lepsza niż wybuchy bomb i echo wystrzałów.

czwartek, 18 sierpnia 2016

Korporacyjne piekiełko




Autor: Olgierd Świerzewski
Tytuł: Master
Wydawnictwo: Muza
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 528
Gatunek: thriller 






Aleks Rymer uwielbia rozdawać karty we wspaniałym finansowym imperium, jakim jest Green Stone. Do celu dąży po trupach i bynajmniej nie jest to określenie na wyrost. Z łatwością pozbywa się przeciwników, najbardziej ceniąc odwagę i lojalność. Czasami gra kartami, których jeszcze nie posiada, sprzedając coś, czego jeszcze nie ma. Igra z życiem, nie biorąc pod uwagę możliwości przegranej. Czy przyjdzie taki moment, że się przeliczy, a jego pewność siebie sprowadzi go na dno piekieł?

niedziela, 14 sierpnia 2016

Możemy żyć jak chcemy




Autor: Diane Chamberlain
Tytuł: W cieniu
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 400
Gatunek: literatura współczesna






Jeszcze niedawno Joelle miała wspaniałą przyjaciółkę, która niczym rodzona siostra strzegła jej sekretów, podzielała jej obawy i wspierała ją przy podejmowaniu najtrudniejszych decyzji. Dziś Mara przebywa w domu opieki- podczas porodu dostała wylewu, a w jej mózgu zaszły nieodwracalne zmiany. Jedyną osobą rozumiejącą, co przeżywa Joelle, jest Liam, mąż Mary. Dokąd zaprowadzą ich spędzane wspólnie godziny? Czy ta relacja może im wzajemnie pomóc czy raczej zaszkodzić? A przede wszystkim, czy sprowadzona przez kobietę uzdrowicielka przywróci Marze dawne życie?